Te már személyre szabtad a webáruházad szolgáltatásait? 

Az e-kereskedelemben a perszonalizáció manapság ugyanolyan nélkülözhetetlen feltétele az üzleti sikernek, mint mondjuk a hirdetések. Az Epsilon kutatása szerint a vásárlók 80%-a szívesebben költi a pénzét olyan kereskedőnél vagy szolgáltatónál, ahol személyre szabott ajánlásokat kap. 

Mindemellett az ecommerce perszonalizáció alkalmazása nem űrtudomány. Saját webshopodhoz magad is beüzemelhetsz egy olyan “kulcsrakész” ajánlórendszert, mint például a Yuspify

Ez a cikk remek kiindulópont lehet: itt olvashatsz arról, hogy mi a perszonalizáció, mi kell hozzá, és mi mindent tudsz vele csinálni. Sőt, hasznos tippeket és konkrét példát is találsz arra, hogyan profitálhat egy ecommerce vállalkozás a perszonalizációból.  

Dióhéjban az ecommerce perszonalizációról

Az e-kereskedelemben a személyre szabott ajánlásokat egy ajánlórendszer, más néven perszonalizációs motor szolgáltatja. A vásárlók viselkedése alapján összetett algoritmusok segítségével kiszámítja, mik a várható preferenciáik, és ezeknek megfelelően ajánl termékeket a webshop készletéből.

Az online vásárlók közismerten nyughatatlanok: ha sokat kell keresgélniük egy-egy boltban, inkább továbbállnak. Perszonalizált szolgáltatás hiányában a fogyasztók több mint fele lemorzsolódik, figyelmeztet a Salesforce Research. 

Míg ha egy ajánlórendszer leteszi eléjük, amit keresnek, akkor nagy eséllyel megveszik, sőt, egy gördülékeny vásárlási élmény kedvéért szívesen vissza is térnek majd. A webáruház pedig elad, és profitot termel. Vagyis egy jó perszonalizációs megoldással mindkét fél nyer. 

Az ecommerce perszonalizáció adatokból dolgozik

Mielőtt belevágnál, fontos tudnod azt is, milyen típusú adatokra van szükség egy ecommerce perszonalizációs rendszer működéséhez. Ezeknek a begyűjtése és tárolása miatt ne fájjon a fejed, maga az ajánlórendszer végzi majd el helyetted. 

Az ecommerce perszonalizáció eszköztára: ajánlástípusok, elhelyezések, algoritmusok

A személyre szabott ajánlásoknak többféle típusa létezik. Ezeket a weboldal különböző pontjain tudod elhelyezni, változatos ajánlási logikákkal kombinálva. Vagyis a lehetőségeid száma szinte végtelen, ugyanakkor léteznek best practice-ek a maximális megtérülés elérésére. Íme a részletek. 

Egy ecommerce perszonalizációs rendszeren belül általában a következő ajánlástípusokból válogathatsz:  

Személyre szabott ajánlásokat gyakorlatilag a böngészési, vásárlási folyamat bármely pontján elhelyezhetsz látogatóid számára.

Fontos, hogy az ajánlások minél közelebb legyenek az első hajtáshoz, vagyis scrollozás nélkül is láthatóak legyenek az adott oldalon – ez nagyban növeli a hatékonyságukat. 

Az ecommerce perszonalizációs rendszer többféle logikával üzemel. Ezek az algoritmusok vegyesen működnek az ajánlások során.

Puska: 10 bevált trükk az ecommerce perszonalizáció kimaxolására

Könnyítsd meg a vásárlóid életét: biztosítsd számukra a gyors navigációt, és amennyire lehet, rövidítsd le a vásárlási folyamatot. Így: 

  1. Helyezd az ajánlódobozokat az első hajtás fölé.
  2. Emlékeztesd látogatóidat korábbi vásárlásaikra. 
  3. Perszonalizáld webáruházad termékkeresőjét. 

Vedd rá a vevőidet, hogy többet költsenek: cross-sell és upsell ajánlatokkal növeld a kosárértéket. Például: 

  1. Emlékeztesd őket a kiválasztott termékhez szükséges kiegészítők beszerzésére.
  2. Kedvenc darabjaikat ajánld komplett szettben, prémium termékekkel “összecsomagolva”.
  3. Dinamikusan jeleníts meg ajánlásokat a kosároldalon. 

Találj fogást új, ismeretlen látogatóidon kontextuális vagy termékalapú ajánlási logikákkal. Vagyis:

  1. Fogadd a webáruházba érkező új látogatókat bestseller ajánlatokkal. 
  2. Ajánlj nekik az adott időszakban keresett, szezonális termékeket. 
  3. Jeleníts meg fogyasztói értékeléseket az adott termékről az ajánlódobozban. 
  4. Építs ajánlásokat geolokációs vagy időjárási adatok köré.  

És végül: egy példa az ecommerce perszonalizáció megtérülésére

A Trendmaker, egy magyar online divatüzlet, azzal a céllal kereste meg a Yuspify-t, hogy releváns ajánlások révén növelje a bevételeket és a felhasználói elkötelezettséget. A Yuspify ajánlódobozai a termék- és kategóriaoldalakon kerültek elhelyezésre. Az eredmény: 

61%-kal magasabb konverziós ráta azoknál, akik az ajánlásokra kattintottak. A Yuspify ajánlások $15 extra bevételt termeltek minden 1000 ajánlás után. 

Készen állsz a webshopod perszonalizálására? Jó helyen jársz, a Yuspify ecommerce perszonalizációs csomagja neked lett kitalálva. Ha UNAS felhasználó vagy, ez a dokumentáció lépésről lépésre, video segédlettel együtt végigvezet a telepítés folyamatán Ha más platformon fut a webshopod, akkor is tudunk segíteni, csak lépj velünk kapcsolatba