Minden, amit tudni akartál a Yuspify mögött álló Gravity R&D akvizíciójáról

 

Bizonyára már hallottál róla: a Yuspify-t is fejlesztő Gravity R&D-t felvásárolta a Taboola, a nyílt web vezető tartalom- és hirdetésajánló platformja. Budapesti irodánk lesz a tech-óriás európai kutatás-fejlesztési központja. Ezzel együtt bővül a csapat is: első körben fejlesztőket, gépitanulás-szakértőket és adatmérnököket keresünk.   

Hogyan jutottunk idáig? 

 

Íme egy rövid áttekintése az akvizícióhoz vezető eseményeknek. 

Mit csinál a Taboola? 

 

Hiába termeli tonnaszámra a tömegmédia a tartalmakat, mégis nagyon nehéz olyat találni, ami pont a te ízlésedhez passzol az adott pillanatban. Erre a felismerésre alapozva hozta létre 2007-ben Adam Singolda izraeli szoftvermérnök a Taboolát. 

A tartalomajánló algoritmusokat fejlesztő cég egy idő után a nyílt web hirdetésajánlásaira specializálódott. Online médiaportálok látogatóinak kapcsolódó tartalmak mellett hirdetéseket is megjelenít, ez utóbbiak bevételén pedig osztozik a tartalomszolgáltatókkal. Ha kellően relevánsak, a kapcsolódó tartalmak a híroldalon tartják az olvasót, a hirdetések pedig pénzt hoznak a konyhára – így a Taboola hatékonyabb monetizációt biztosít a publishereknek, mintha kizárólag a Facebook vagy a Google szállítaná az olvasóikat, jellemzően egy-egy cikk erejéig.   

Mára a Taboola globális piacvezető lett ebben a szegmensben. A New York-i tőzsdén jegyzett cég több mint 1700 szakembert foglalkoztat világszerte. Platformja mintegy 9000 médiapartnert köt össze 15 000-nél is több hirdetővel, és másodpercenként félmillió ajánlást szolgáltat.

Miért keresett stratégiai partnert? 

 

Az ajánlások pontossága kulcseleme a Taboola sikerének. Kezdetben “item-to-item” algoritmusokkal operált, amelyek az adott tartalmakhoz legjobban kapcsolódó hirdetéseket keresték. Innen egyenes út vezetett a perszonalizációhoz, amely a felhasználók böngészési előzményei alapján ajánl tartalmakat és hirdetéseket. 

De az sem mindegy, milyen perszonalizációról van szó. A Taboola nyílt platformján bármilyen hirdető licitálhat, hogy a lehető legpontosabban célzott hirdetésekkel érje el közönségét. Helyzeti előnyben vannak a DCO-t használó hirdetők, mert portfóliójukból ki tudják választani az adott felhasználó számára az adott pillanatban várhatóan legvonzóbb terméket, illetve annak hirdetését – mégpedig valós időben.   

Ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a konkurenciával, a Taboola úgy döntött, megépíti saját DCO eszközét, mégpedig olyan perszonalizációs motor bevonásával, amely pontosabb és gyorsabb, mint a versenytársaké. 

A Gravity R&D korábbi eredményei alapján került fel a lehetséges perszonalizációs partnerek listájára a Taboolánál. Az azonban már konkrét mutatószámok elemzése alapján dőlt el, hogy bennünket választanak a stratégiai együttműködéshez. 

Mi az a DCO? 

 

A Dynamic Creative Optimization (kb. valós idejű hirdetéskreatív-optimalizálás) egy ajánlófunkció, amelyet a licit alapú online hirdetésifelület-értékesítésben használnak. Töredékmásodpercek alatt képes felmérni az adott felhasználó preferenciáit; ezek alapján kiválasztani a számára legvonzóbb terméket több ezer hirdető kínálatából, és annak hirdetés-kreatívját több változat közül; valamint meghatározni azt az értéket, amivel érdemes licitálni az adott hirdetési felületre a várható ROAS (return on ad spending) fényében. 

A közösen fejlesztett DCO funkció így valóban magasabb szintre emelte a Taboola ajánlásait. Másfelől a Gravity ajánlómotorja is gyorsabb lett az együttműködésnek köszönhetően, ugyanis az online licitálás támogatásához szükséges válaszidő még a perszonalizációs szektorban elvártnál is rövidebb. (Mindkettő esetében törtmásodpercekről beszélünk.) 

Bár a Taboola egyelőre csak a forgalma egy kis részénél veti be a DCO-t, ez még így is igen jelentős terhelést jelent a rendszerünknek.   

Miért win-win az akvizíció?

 

A Taboola fő célja az, hogy házon belül tartsa az új DCO terméket ahelyett, hogy külső szolgáltatóra bízna egy ilyen fontos eszközt. Ugyanakkor a mögötte álló csapatban is felismerte a potenciált, különösen kutatás-fejlesztés terén. A Gravity R&D konkrét eredményein túl olyan szubjektív tényezők is közrejátszottak a döntésben, mint a földrajzi közelség, a gördülékeny kapcsolattartás, valamint a céges kultúrák közti hasonlóságok. 

Számunkra az akvizíció nemcsak a sikeres exitet jelenti, hanem új megbízásokat is a Taboola kiterjedt sales hálózatán keresztül. Illetve várhatóan újabb fejlesztéseket, amelyek a mi teljesítményünket is tovább erősítik. Nem utolsósorban pedig pénzügyi stabilitást, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a szakmánk legjobbjait foglalkoztassuk versenyképes fizetésért. 

Hogyan működünk ezután? 

 

A Gravity R&D jogilag különálló egység marad a Taboolán belül, és megtartja saját ügyfeleit. Továbbra is kiemelt szerepet kap a DCO, de lesznek új közös projektek is. Szakmai csapatunk beépül a Taboola szervezetébe. 

A Taboola évi 100 millió dollárt fordít kutatás-fejlesztési célokra. A tervek szerint budapesti irodánk a cég regionális K+F központjává alakul, ami nagy arányú csapatbővítéssel is jár. A fejlesztők, gépitanulás-szakértők és adatmérnökök toborzása már elkezdődött, de hamarosan data engineer és devops pozíciókra is keresünk szakembereket.  

A Gravity-nél eddig is jó volt dolgozni, mert anyagi biztonságot és izgalmas szakmai kihívásokat egyaránt tudtunk biztosítani munkatársainknak. A Taboolához való csatlakozással ezek az előnyök megmaradnak, sőt: most már nagy pályán játszunk. 

Csatlakoznál? Itt  és itt nézheted meg nyitott pozícióinkat.

Várunk téged is a csapatba!