Mérlegeld, érdemes-e belevágnod

Ajánlórendszerre akkor van igazán szükség egy webáruházban, ha a termékkatalógus mérete nagyobb annál, mint amit a felhasználók kényelmesen végig tudnak böngészni. Mi ezt a határt nagyjából 800 darabnál szoktuk meghúzni. Vagyis, ha ennél többféle terméket árulsz, akkor valóban kifizetődő lehet neked ajánlórendszert alkalmazni.

A másik fontos tényező egy perszonalizációs megoldás mérlegelésénél a forgalom. Itt a havi oldalbetöltések száma a mérvadó, azaz a havi látogatók száma megszorozva az átlagosan megtekintett oldalak számával. Akkor éri meg ajánlórendszert használni, ha webáruházadban az oldalbetöltések száma meghaladja a 15 ezret havonta. Ha nem éri el ezt az értéket, akkor először érdemes nagyobb forgalmat terelni az oldaladra.

Természetesen, ha vadonatúj a webshopod és ezért alacsony még a forgalma, megfontolandó befektetés lehet az ajánlórendszer, de csak abban az esetben, ha a termékkatalógus mérete eléri a korábban említett 800-as minimumot.

Bár a Yuspify minden méretű webshop által használható, mégis annál hatékonyabb, minél nagyobb a látogatói és a tranzakciós forgalom a weboldaladon, mert így több adatból tud dolgozni.

Adj időt a rendszernek a tanulásra

Nemcsak a katalógus méretétől és a forgalomtól függ az ajánlórendszer hatékonysága, hanem a beüzemelés óta eltelt időtől is. Ahogy egyre több adatot és szokást ismer meg a rendszer a webshopodban, úgy fog egyre jobb ajánlásokat adni vásárlóidnak.

Ez már a kéthetes, díjmentes próbaidőszakunk alatt is kimutatható. Íme egy példa:

Ezen az analitikán azt láthatjátok, hogy 2 hét alatt 129 900 db ajánlásból 336 db tranzakciót generáltunk, ami bruttó 1 200 000 Ft bevételt jelentett az ügyfelünknek.

Az összes ajánlás (total number of recommendations) mérőszám mutatja, hányszor töltenek be a látogatók olyan oldalt, amelyen ajánlódoboz szerepel. Fontos metrika még az átlagos átkattintási arány (average CTR), hiszen ebből látszik, hogy az ajánlások mennyire relevánsak. Ha az ajánlórendszer által termelt összes bevételen (total revenue generated through Yuspify) realizált profit meghaladja a beruházás költségét, akkor beszélhetünk megtérülésről.

Tedd szembeötlő helyre az ajánlódobozokat

Nagyban befolyásolja még a rendszer hatékonyságát az ajánlódobozok elhelyezkedése a weboldalon. Alapszabály, hogy kerüljenek az első hajtás (görgetés) közelébe. Így sokkal magasabb lesz az átkattintási arányuk, mint ha mondjuk a kezdőlap alján árválkodnának.

Termékoldalak esetében azt is szoktuk javasolni, hogy az ajánlódobozok ékelődjenek a termék névjegye és részletes leírása közé, így nagyobb eséllyel keltik fel a vásárlók figyelmét. Ha az Amazonnak bevált ez a praktika, te sem jársz rosszul vele!

Három ajánlódoboz-típus közül választhatod ki a céljaidnak legmegfelelőbbet.

→ Az egyszerű ajánlódoboz a webáruház bármelyik pontján jól működik. Leginkább ott érdemes használni, ahol nincs elég hely a többelemes ajánlódobozoknak.

→ A terméklapozó több ajánlást jelenít meg egy sorban, a nyilak segítségével pedig újabb elemeket is be lehet tölteni. Olyan helyekre érdemes elhelyezni a weboldaladon, ahol a vízszintes elrendezés a legpraktikusabb.

→ A termékrács akár 50 ajánlás megjelenítésére is képes, ezért kezdőoldalon és kategóriaoldalakon javasoljuk elhelyezni.

A vásárlói szokásoktól is függ, hogy milyen elhelyezés működik a legjobban megtérülés szempontjából. Ha például a weboldaladon publikált tartalom is jelentős számú vásárlót vonz be, akkor mindenképp érdemes a blog, galéria vagy videótár oldalaira is beilleszteni ajánlódobozokat (szintén minél közelebb az első hajtáshoz). Különösen igaz ez abban az esetben, ha kiemelt terméket népszerűsítesz blogposztban vagy videóban.

Formázd az ajánlódobozokat saját arculatod alapján

A kiválasztott ajánlódobozokat érdemes úgy megformáznod, hogy a webshopod arculatába illeszkedjenek. Ennek nemcsak esztétikai oka van. A környezetüktől élesen elütő ajánlódobozok gyanakvást kelthetnek a vásárlókban: gyakran hirdetésnek vagy “clickbait” linknek nézik őket, és kevésbé kattintanak rájuk.

A Yuspify Design Editorával magad is elvégezheted a legtöbb alapvető beállítást, a betűtípustól a színeken át a margókig. Ha ennél is egyedibb megjelenést szeretnél kialakítani ajánlódobozaidnak, az már egy CSS programozási feladat. Bízd szakemberre, vagy kérj tőlünk árajánlatot.

Válaszd ki a megfelelő ajánlási logikát

A Yuspify ajánlómotor többféle ajánlási logikát alkalmaz, az elhelyezés és a rendelkezésre álló adatok függvényében. Ezek a következők lehetnek: 

 Perszonalizált ajánló (Neked ajánljuk; Korábban ezt vetted) – a felhasználó számára személyre szabott termékeket válogat böngészési előzményei alapján. Ezt a logikát főoldalra és kategóriaoldalakra ajánljuk leginkább.

 Mások ezt is megvették/megnézték – a termékoldalon lévő termékhez kötődő ajánlások, korábbi felhasználók böngészési előzményei alapján. A perszonalizált ajánlótól eltérően olyan vásárlóknál is működik, akiknek a böngészési előzményeit nem ismeri az ajánlórendszer.

 Keresztajánlás (Ez is kellhet hozzá) – az épp megtekintett, vagy kosárban lévő termékhez kapcsolódó, vagy azt kiegészítő termékeket ajánl fel a vásárlónak, így növelve a kosárértéket. Értelemszerűen termék- vagy kosároldalon lehet bevetni.

 Felülértékesítés – a kiválasztott termékhez kapcsolódó, de annál drágább termékeket ajánl fel, ezzel még nagyobb kosárértéket generál. Szintén termék- vagy kosároldalon érdemes használni.

Az ajánlási logikák elhelyezésére vonatkozó javaslataink egyben az alapértelmezett Yuspify beállítások is. Ezeken azonban változtathatsz saját üzleti szabályaid alapján. Például, ha egyes kiemelt termékeket az alapértelmezettnél nagyobb arányban ajánlanál, vagy ha a párszázas termékeket inkább háttérbe szorítanád, erre van lehetőséged. Egyeztess velünk, és egyedi ajánlat keretében elvégezzük a szükséges módosításokat.

Ha elakadtál, fordulj hozzánk bizalommal!

A Yuspify ajánlómotor beüzemelését teljesen önállóan is elvégezheted az adminfelület instrukcióit követve. Online tudásbázisunkban részletes integrációs segédletet találsz, valamint válaszainkat a leggyakoribb felhasználói kérdésekre. Ha ezek után is maradt még kérdésed, lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk. A lényeg, hogy ajánlórendszerünk a lehető legnagyobb megtérülést hozza vállalkozásodnak.