Bizonyára már hallottál róla: a Yuspify-t is fejlesztő Gravity R&D-t felvásárolta a Taboola, a nyílt web vezető tartalom- és hirdetésajánló platformja. Budapesti irodánk lesz a tech-óriás európai kutatás-fejlesztési központja. Ezzel együtt bővül a csapat is: első körben fejlesztőket keresünk számos szakterületre.

Hogyan jutottunk idáig?

Íme egy rövid áttekintése az akvizícióhoz vezető eseményeknek.

  • 2018 végén érkezett a megkeresés a Taboolától egy stratégiai együttműködésre a hirdetésajánlások személyre szabására.
  • Nagyjából kétéves kiválasztási folyamat eredményeként, 2020-ban jött létre a partneri megállapodás a Taboola és a Gravity R&D között.
  • Ekkor azonban már javában folyt a közös munka egy DCO (Dynamic Creative Optimization) terméken, amelyet – sikeres pilot-teszteket követően – 2021-ben piacra is dobott a Taboola.
  • 2022 februárjában indultak az akvizíciós tárgyalások. A hivatalos bejelentés májusban történt, és a felvásárlás folyamata júliusra le is zárult.

Mit csinál a Taboola?

Hiába termeli tonnaszámra a tömegmédia a tartalmakat, mégis nagyon nehéz olyat találni, ami pont a te ízlésedhez passzol az adott pillanatban. Erre a felismerésre alapozva hozta létre 2007-ben Adam Singolda izraeli szoftvermérnök a Taboolát.

A tartalomajánló algoritmusokat fejlesztő cég egy idő után a nyílt web hirdetésajánlásaira specializálódott. Online médiaportálok látogatóinak kapcsolódó tartalmak mellett hirdetéseket is megjelenít, ez utóbbiak bevételén pedig osztozik a tartalomszolgáltatókkal. Ha kellően relevánsak, a kapcsolódó tartalmak a híroldalon tartják az olvasót, a hirdetések pedig pénzt hoznak a konyhára – így a Taboola hatékonyabb monetizációt biztosít a publishereknek, mintha kizárólag a Facebook vagy a Google szállítaná az olvasóikat, jellemzően egy-egy cikk erejéig.

Mára a Taboola globális piacvezető lett ebben a szegmensben. A New York-i tőzsdén jegyzett cég több mint 1700 szakembert foglalkoztat világszerte. Platformja mintegy 9000 médiapartnert köt össze 15 000-nél is több hirdetővel, és másodpercenként félmillió ajánlást szolgáltat.

Miért keresett stratégiai partnert?

Az ajánlások pontossága kulcseleme a Taboola sikerének. Kezdetben “item-to-item” algoritmusokkal operált, amelyek az adott tartalmakhoz legjobban kapcsolódó hirdetéseket keresték. Innen egyenes út vezetett a perszonalizációhoz, amely a felhasználók böngészési előzményei alapján ajánl tartalmakat és hirdetéseket.

De az sem mindegy, milyen perszonalizációról van szó. A Taboola nyílt platformján bármilyen hirdető licitálhat, hogy a lehető legpontosabban célzott hirdetésekkel érje el közönségét. Helyzeti előnyben vannak a DCO-t használó hirdetők, mert portfóliójukból ki tudják választani az adott felhasználó számára az adott pillanatban várhatóan legvonzóbb terméket, illetve annak hirdetését – mégpedig valós időben.

Ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a konkurenciával, a Taboola úgy döntött, megépíti saját DCO eszközét, mégpedig olyan perszonalizációs motor bevonásával, amely pontosabb és gyorsabb, mint a versenytársaké.

A Gravity R&D korábbi eredményei alapján került fel a lehetséges perszonalizációs partnerek listájára a Taboolánál. Az azonban már konkrét mutatószámok elemzése alapján dőlt el, hogy bennünket választanak a stratégiai együttműködéshez.

Mi az a DCO?

A Dynamic Creative Optimization (kb. valós idejű hirdetéskreatív-optimalizálás) egy ajánlófunkció, amelyet a licit alapú online hirdetésifelület-értékesítésben használnak. Töredékmásodpercek alatt képes felmérni az adott felhasználó preferenciáit; ezek alapján kiválasztani a számára legvonzóbb terméket több ezer hirdető kínálatából, és annak hirdetés-kreatívját több változat közül; valamint meghatározni azt az értéket, amivel érdemes licitálni az adott hirdetési felületre a várható ROAS (return on ad spending) fényében.

A közösen fejlesztett DCO funkció így valóban magasabb szintre emelte a Taboola ajánlásait. Másfelől a Gravity ajánlómotorja is gyorsabb lett az együttműködésnek köszönhetően, ugyanis az online licitálás támogatásához szükséges válaszidő még a perszonalizációs szektorban elvártnál is rövidebb. (Mindkettő esetében törtmásodpercekről beszélünk.)

Bár a Taboola egyelőre csak a forgalma egy kis részénél veti be a DCO-t, ez még így is igen jelentős terhelést jelent a rendszerünknek.

Miért win-win az akvizíció?

A Taboola fő célja az, hogy házon belül tartsa az új DCO terméket ahelyett, hogy külső szolgáltatóra bízna egy ilyen fontos eszközt. Ugyanakkor a mögötte álló csapatban is felismerte a potenciált, különösen kutatás-fejlesztés terén. A Gravity R&D konkrét eredményein túl olyan szubjektív tényezők is közrejátszottak a döntésben, mint a földrajzi közelség, a gördülékeny kapcsolattartás, valamint a céges kultúrák közti hasonlóságok.

Számunkra az akvizíció nemcsak a sikeres exitet jelenti, hanem új megbízásokat is a Taboola kiterjedt sales hálózatán keresztül. Illetve várhatóan újabb fejlesztéseket, amelyek a mi teljesítményünket is tovább erősítik. Nem utolsósorban pedig pénzügyi stabilitást, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a szakmánk legjobbjait foglalkoztassuk versenyképes fizetésért.

Hogyan működünk ezután?

A Gravity R&D jogilag különálló egység marad a Taboolán belül, és megtartja saját ügyfeleit. Továbbra is kiemelt szerepet kap a DCO, de lesznek új közös projektek is. Szakmai csapatunk beépül a Taboola szervezetébe.

A Taboola évi 100 millió dollárt fordít kutatás-fejlesztési célokra. A tervek szerint budapesti irodánk a cég regionális K+F központjává alakul, ami nagy arányú csapatbővítéssel is jár. A fejlesztők toborzása már elkezdődött, de hamarosan gépitanulás-szakértői és adatmérnöki pozíciókra is keresünk szakembereket.

A Gravity-nél eddig is jó volt dolgozni, mert anyagi biztonságot és izgalmas szakmai kihívásokat egyaránt tudtunk biztosítani munkatársainknak. A Taboolához való csatlakozással ezek az előnyök megmaradnak, sőt: most már nagy pályán játszunk.

Csatlakoznál? Itt és itt nézheted meg nyitott pozícióinkat.