Manapság minden személyre szabott. Ez a cikk is: valószínűleg akkor találsz rá, ha e-kereskedő vagy, esetleg csak fontolgatod egy webshop nyitását, és próbálsz utánajárni, mi kellhet a vállalkozás sikeréhez. 

Perszonalizáció mindenképpen. Az Infosys felmérése szerint a perszonalizációs megoldásokat alkalmazó kiskereskedők 61%-a tapasztalt profitnövekedést . Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan működik a perszonalizáció, és miként teszi lehetővé, hogy a vásárlóid elégedettek legyenek, a webáruházad pedig profitot termeljen.  

Mégis, mi az a perszonalizáció

Ha úgy tudtad, a perszonalizáció az, amikor keresztneveden szólít egy hírlevél, máris van számodra egy meglepetésünk. Az e-kereskedelemben a perszonalizáció a vásárlók teljes felhasználói élményének személyre szabását jelenti. Míg a névre szóló hírlevelekhez elég egy kis Excel-varázslás, a perszonalizáció mesterséges intelligenciára épül, amely tömeges adatok valós idejű feldolgozását teszi lehetővé komplex matematikai és statisztikai módszerekkel. 

A mesterséges intelligencia pedig a perszonalizációs motorban lakozik. Ez egy digitális rendszer, amely meghatározza egy-egy személy optimális felhasználói élményét egy adott virtuális környezetben, és ennek érdekében

  • megváltoztatja egy weboldal megjelenését – például okosan elhelyezett, személyre szabott ajánlódobozokban releváns tartalmakat, termékeket mutat a látogatónak;
  • az illető aktivitására reagáló, automatizált üzenetet küld, 
  • esetleg – közvetett módon – az oldal fenntartójának szolgáltat valós idejű kimutatásokat, amelyek alapján ő dönthet az ideális felhasználói élmény kialakításáról. 

Nagyon leegyszerűsítve három lépésből áll a perszonalizációs motor működése. 

  • Először adatokat gyűjt: a vásárló aktivitásáról a webáruházban; az általa kiszemelt termékekről, tartalmakról; illetve különböző körülményekre vonatkozó információt, például, hogy milyen eszközt, oprendszert használ, de ide tartozik a hely- és időmeghatározás is. 
  • Ezeket az adatokat algoritmus segítségével dolgozza fel. Szimplán fogalmazva az algoritmus egy képlet olyan kalkulációhoz, amely jövőbeli, még nem ismert eredményre enged következtetni. Ez az eredmény az e-kereskedelemben egy konkrét vásárló preferenciája az adott helyzetben, amit egy jó algoritmus viszonylag alacsony hibaszázalékkal meg tud jósolni. Vannak egyszerűbb és összetettebb algoritmusok; minden valamirevaló perszonalizációs motor egyedi algoritmus-portfólióval rendelkezik. 
  • Végül ennek a kalkulációnak a nyomán jön létre az eredmény, amely a felhasználói élményt optimálisra alakítja. Mégpedig ezredmásodpercek alatt, vagyis gyakorlatilag valós időben. 

Így futtathatja fel webshopodat a perszonalizáció

Nézzük, milyen formában tudod alkalmazni ezeket az eredményeket webshopodban. 

  • Személyre szabott ajánlásokkal. A böngészési, vásárlási folyamat különböző pontjain megjeleníthetsz olyan termékeket vagy promóciókat egy-egy látogatónak, amelyeket korábbi vásárlásai vagy a hozzá hasonló fogyasztók választásai alapján érdekesnek találhat. 
  • Személyre szabott kereséssel. Ekkor a webáruházad keresőfunkciója figyelembe veszi az adott vásárló ismert preferenciáit vagy a róla fellelhető adatokat, és így rangsorolja, szűri az eredményeket. 
  • A weboldal elemeinek perszonalizálásával. A top banner tartalmai, az ajánlódobozok elrendezése, sőt, a termékkategóriák listázása a menüben szintén alakítható úgy, hogy a látogatód várható érdeklődésének leginkább megfeleljen. On-site retargeting bannerekben pedig a figyelmébe ajánlhatsz olyan termékeket vagy termékkategóriákat, amiket korábban keresett vagy megnézett.  
  • Perszonalizált marketingkommunikációval. Személyre szabott ajánlatokkal emailben vagy push üzenetben is elérheted például azokat, akik egy bizonyos termék iránt érdeklődnek, vagy akik valamiért félbehagyták a vásárlást. 

Miért fontosak a személyre szabott ajánlások az e-kereskedelemben?

Míg a közelmúltban nem tudhattuk biztosan, hogy az a termék vagy tartalom, amit keresünk, egyáltalán létezik-e, manapság inkább az okoz fejtörést, hogyan találjuk meg a tűt a szénakazalban. A megoldás a választási lehetőségek leszűkítése egy olyan mennyiségre, amellyel már megbirkózik az emberi agy – a tudomány mai álláspontja szerint 12 körül van a bűvös szám. 

Ezt a célt szolgálják a legnépszerűbb keresőmotorok – mérsékelt sikerrel, hiszen a legpontosabban megfogalmazott keresések találati listája is feldolgozhatatlan mennyiség. Az intelligens ajánlórendszerek már többet tudnak a felhasználókról, ezért kevesebb, relevánsabb eredményt hoznak. 

A perszonalizációs motorok pedig “megelőlegzik” a keresést, és olyan hatékonyan szűkítik a találatokat, hogy a felhasználóban sokszor nem is tudatosul, hogy döntési helyzetben van. Ez a személyre szabás az online vásárlási folyamat valamennyi lépésére, aspektusára kiterjedhet, így alakítja egyénenként a felhasználói élményt.  

Tegyük fel például, hogy a grillszezon közeledtével Béla elhatározza: lecseréli elaggott kertibútor-készletét. Google-ben kezdi a keresést, és ahogy várható is volt, találatok százezreivel szembesül. Mivel valójában a Google keresőfunkciója is sok szempontból perszonalizált, Bélának nem kell sokáig keresgélnie, hogy a találatok között felfedezze kedvenc webáruházát. Ide érkezve már a kerti bútorok teljes készletét találja kilistázva, és miután a saját szempontjai szerint szűkítette a keresést, személyre szabott ajánlásokat is kap, “Mások ezeket is nézték” vagy “Ez is kellhet hozzá” címmel. Ha jól működik a perszonalizációs motor, vagyis relevánsak az ajánlások, Béla percek alatt megtalálhatja álmai kertibútor-szettjét, és lehet, hogy még egy bográcsot is vásárol mellé. 

Egy megfelelően alkalmazott perszonalizációs rendszerrel tehát mindenki nyer. Te több terméket tudsz eladni, ha személyre szabva ajánlod őket, sőt, többfélét is, mivel nemcsak a slágertermékek fogynak. A vásárlóid pedig időt spórolnak, hiszen egyenes út nyílik előttük a legrelevánsabb termékekhez. Ha elégedettek a gyors, hatékony kiszolgálással, szívesen vissza is térnek majd. Nem csoda, hogy a perszonalizáció alapértelmezett lett az e-kereskedelemben: a vásárlók 80%-a elvárja a személyre szabott bánásmódot

Ennyit az elméletről – most beszéljenek helyettünk a számok!

Személyre szabott pólók, XL-es megtérülés

Az egyedi pólókat árusító Pamutlabor a 2017-es karácsonyi időszakban vetette be a Yuspify perszonalizációs csomagját. A változatos termékskála, a viszonylag alacsony árak, és az ünnepek előtti, felfokozott vásárlási kedv ideális feltételeket teremtett a látogatók preferenciáinak feltérképezésére és kiszolgálására. 

Az eredmény még így is felülmúlta a várakozásokat: 2017 végére a Pamutlabor bevételeinek 10%-a személyre szabott ajánlások révén jött létre. Az ajánlórendszer alkalmazása majdnem hatvanszoros megtérülést eredményezett.

A te vállalkozásodnak is lehet hasonló sikersztorija a Yuspify ajánlórendszerével! Kezdésként nézd meg termékbemutatónkat, vagy lépj velünk kapcsolatba